Αξιοθεατα


Αρχαίο θέατρο της Μακύνειας



Πρόκειται για ένα μικρό θέατρο, το οποίο ανασκάφηκε το 1988-89 στις νοτιο - ανατολικές υπώρειες της ακρόπολης, σε σημείο που προσφέρει θαυμάσια θέα προς το Αντίρριο. Είναι μικρών διαστάσεων και μπορεί να λειτουργούσε και ως βουλευτήριο. Το κτίριο είναι μονόσφηνο, με τοξοειδή ορχήστρα χωρίς οχετό και σώζει δεκατέσσερις σειρές κτιστών εδωλίων. Η σκηνή του σήμερα δε σώζετα και πιθανότατα έχει κατά μεγάλο μέρος της κατακρημνιστεί στην πλαγιά.

_______________________________

Καστέλι Αντιρρίου

Το ενετικό κάστρο του Αντιρρίου, μικρότερο σε μέγεθος από εκείνο του Ρίου, απέκτησε την μορφή που έχει σήμερα κατά την εποχή της εκστρατείας του Μοροζίνι στην Ελλάδα, το 1686. Οι Ενετοί το κράτησαν περίπου έως το 1700, οπότε πέρασε στα χέρια των Τούρκων, από τους οποίους απελευθερώθηκε το 1829. Είναι κτισμένο σε σχήμα ρόμβου που σε κάθε μύτη του είχε και από έναν πολυγωνικό πύργο. Η είσοδος του προφυλασσόταν από πλατιά τάφρο, που σήμερα δεν διασώζεται. Πάνω από την κεντρική είσοδο δεσπόζει ένας πολύ ψηλός εξαγωνικός πύργος με πολεμίστρες και ανοίγματα για τα κανόνια, που φτάνει τα 10 μέτρα. Όλοι οι πύργοι στεγάζουν μεγάλες αίθουσες που έχουν αψίδες στην οροφή τους.
_____________________________________________________________

Κάστρο Ναυπάκτου



Μοναδικό, επιβλητικό, εντυπωσιακό κάστρο με πέντε επάλληλα οχυρωματικά αμυντικά διαζώματα, από την κορυφή του λόφου (Ιτς-Καλέ) μέχρι το λιμάνι. Το κάστρο της Ναυπάκτου ποτέ δεν κατακτήθηκε, η παράδοση του ήταν αποτέλεσμα πάντα διαπραγματεύσεων και συνθηκών. Από την αρχαιότητα η Ναύπακτος υπήρξε οχυρωμένη πόλη. Στα χρόνια του κράτους της Ηπείρου χτίστηκε το μεσαιωνικό κάστρο στην πρώτη του μορφή. Στην αλληλοδιαδοχή των κυριάρχων που ακολούθησε - Φράγκοι, Αλβανοί, Ιππότες της Ρόδου και Ενετοί - οι τελευταίοι το 15ο αι. το επισκεύασαν και πήρε τότε τη σημερινή του μορφή.
____________________________

Χάνι Μπανιά



Δεκαέξι(16) χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο, δίπλα στον Εύηνο ποταμό, βρίσκεται το Χάνι Μπανιά. Πρόκειται για έναν μικρό οικισμό, χτισμένο μέσα σε μία χαράδρα. Στην είσοδο του οικισμού από Ναύπακτο προς Χάνι Μπανιά υπάρχει και το Πάρκο Αναψυχής - Υπαίθριων Εναλλακτικών Δραστηριοτήτων, "Rafting House - Outdoor Activities", ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού. Σε αυτό ο επισκέπτης μπορεί να πάρει μέρος σε μία σειρά αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως Rafting , Kayak, Mountain Bike, Rappel, Αναρρίχηση, Τοξοβολία, Ιππασία, Πεζοπορία, Flying Fox, αλλά και να παρατηρήσει τη φύση ή απλά να απολαύσει το φαγητό ή το ποτό του δίπλα στο ποτάμι.
_____________________________________________________________

Βαράσοβα



Τόπος για ορειβασία (914m). Το κυνήγι απαγορεύται στην περιοχή αφού αυτή έχει χαρακτηριστεί Καταφύγιο Θηραμάτων. Στα αρχαία λεγόταν Χαλκίς από την κοντινή αρχαία πόλη στη Βασιλική, ενώ στα Βυζαντινά χρόνια λεγόταν Άγιο όρος της Ρούμελης αφού είχε πολλούς μοναχούς.

Η Βαράσοβα βρίσκεται ανατολικά του Εύηνου ποταμού και δυτικά του Αντιρρίου και της Παλιοβούνας. Είναι ένας τεράστιος όγκος ασβεστολιθικών πετρωμάτων.
_____________________________________________________________

Πύργος Μπότσαρη



Το κτίριο αυτό, κτισμένο σε δύο φάσεις το 15ο και 16ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για τη στέγαση των εκάστοτε ηγεμόνων της πόλης αυτής. Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ναυπάκτου, το 1829, το κτίριο αυτό ήρθε στην κατοχή του σουλιώτη στρατηγού Νότη Μπότσαρη.

Σήμερα ο πύργος ανήκει στο «Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη», και φιλοξενείται διαρκής έκθεση αντιγράφων από πίνακες, χάρτες και σχεδιάσματα που έχουν σχέση με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571 μ.Χ.)
_____________________________________________________________

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Βομβοκούς Ναυπάκτου



Βρίσκεται 10 χλμ. βορειοανατολικά της Ναυπάκτου. Χτίστηκε πάνω στα θεμέλια παλιού ναού το 1695, ενώ γκρεμίστηκε το 1833 με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα. Η αρχιτεκτονική του είναι σταυροειδής με τρούλο και διατηρεί κόγχες στις δύο πλευρές κατά τον αγιορείτικο τύπο. Σύμφωνα με στοιχεία, στο ίδιο ακριβώς σημείο προϋπήρχε μία εκκλησία από τον 12ο αιώνα. Το καθολικό του μοναστηριού είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον από αρχιτεκτονική και εικαστική άποψη· παρουσιάζει, άλλωστε, ποικιλία χρωμάτων και εκφραστικότατες προσωπογραφίες, όλα δείγματα υψηλής τέχνης. Κατά την πρώτη περίοδο της ανακαινίσεώς του λειτούργησε ως ανδρική μονή, για να μετατραπεί τελικά κατά την τριετία 1940-43 σε γυναικεία με 8-9 καλόγριες υπό την πνευματική καθοδήγηση της γερόντισσας Μαριάμ. Σήμερα στη μονή ασκητεύουν 5 μοναχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου